ВУЧИЋ: ПУНОЛЕТНИМ ГРАЂАНИМА ПО 100 ЕВРА ПОСЛЕ КОРОНЕ

ВУЧИЋ: ПУНОЛЕТНИМ ГРАЂАНИМА ПО 100 ЕВРА ПОСЛЕ КОРОНЕ

ВУЧИЋ: ПУНОЛЕТНИМ ГРАЂАНИМА ПО 100 ЕВРА ПОСЛЕ КОРОНЕ

Образлажући део економских мера за ТВ Прва, председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће грађанима бити једнократно дата помоћ у износу од 100 евра. Биће обухваћени сви пунолетни грађани. Како је председник Вучић нагласио, циљ ове мере јесте да се стимулише потрошња и тиме подигне привреда након кризе изазване коронавирусом.

Александар Вучић наводи да ће  зарад живота људи, ако буде било потребно предложити да полицијски час траје 24 сата.

„Ми имамо најстроже мере у Европи, али нећемо се либити да наредне недеље уведемо двадесетчетворочасовни полицијски час, ако не буду бољи резултати“, рекао је Вучић гостујући на тв Прва.

Наводи да су готово све болнице у Београду пуне и да ће, после Сајма, нове привремене болнице бити направљене и у Арени, Пиониру, Пинкију и другим халама.

„Када будемо имали 300, 500 и 1. 000 заражених у једном дану, где да их сместимо? Морамо да градимо стално, да купујемо кревете“ навео је Вучић.

Упитан како изгледају болнице изнутра, рекао је да је Мишовић одлично сређена и реновирана, да је имала 31, а сада 135 нових респиратора, и да је најјаче упориште са респираторима.

„Купљено је 480 нових респиратора који треба да стигну за осам дана, а већ је у систем убачено 400 других респиратора“, навео је председник и додао да тренутно у Војводини има 161 слободан респитратор, а у Београду 320. 

„Ја сам мали човек, Путин је велики лидер“

Упитан да ли се поштују мере Владе Србије везано за цену маске да не сме бити скупља од 120 динара, Вучић је рекао да се та мера углавном поштује, додајући да ће свако ко је буде кршио бити кажњен.

На питање да ли ће применити мере попут руског председника Владимира Путина који је казао да ће свим апотекама које продају маске по вишим ценама бити одузета дозвола за рад, уз констатацију новинара да се СрбиМа та изјава свидела, Вучић је одговорио:

„Ја сам мали човек, Путин је велики лидер“.

Коментаришући критике које добија због мера, истиче да се Србија налази у језивој ситуацији, те да мере нису хир.

„Мере нису хир, то није одвратна власт која шиканира нормалне грађане. Ово није нормална ситуација, ситуација је језива и наш посао је да се тако и понашамо“, рекао је Вучић за Прву.

Упитан да ли му се чини да грађани поштују мере владе, Вучић се позвао на изјаву епидемиолога Предрага Кона да држава има карт бланш да донесе и рестриквитније мере, да би било мање људи на улицама и мање контаката.

„Имате вести у свим новинама да је колона возила данас била на Газели у јеку полицијског часа… Полицајци су данас изашли на улице, јер је и јуче у пет и шест после подне била гужва на Газели“, рекао је председник.

Најугроженији стари

Подсетио је да су најугроженији старији и људи са хроничним обољењима и да они морају посебно да се чувају, те да су све мере усмерене на тај циљ.

У том смислу, навео је да су данас преминуле две баке, 1938. и 1934. годиште, које каже, нису имале никакву шансу.

„Када видим да баке и деке имају чисту килничку слику, а после два дана оду на респиратор… одмах је крај“, рекао је председник.

Подсетио је да су угроженији и гојазни људи, уз оне са хроничним обољењима.

„Али, имамо и оне који немају никакву болест, а лекари то објашнавају на различите начине… Није ни важно, могу и људи млађих година да страдају“, рекао је Вучић.

Извор: ТВ Прва, РТС

Нема Коментара

Поставите Коментар