Више од 900 војника на вежби „Бегеј 2019“

Више од 900 војника на вежби „Бегеј 2019“

Више од 900 војника на вежби „Бегеј 2019“

Голубица, НЕДЕЉА 08.09.2019.

Здруженa тактичкa вежбa са бојевим гађањем „Бегеј 2019“ одржана је на привременом полигону „Тител“. Присуствовали су председник Александар Вучић и потпредседник Централне војне комисије Кине, генерал Џанг Јуосјао.

На вежби „Бегеј 2019“ учествовало је више од 900 припадника Војске Србије из Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Специјалне бригаде.

Укупно је ангажовано 228 средстава, и то 33 борбена возила, 31 пловни објекат, 13 ваздухоплова, 62 неборбена возила и 89 инжењерских средстава.

Тема вежбе је била приказ борбене групе у нападу са насилним преласком реке, а циљ је био да се покаже обученост снага за командовање и потчињених јединица борбене групе у припреми, организовању и извођењу борбене операције.

Вежба је изведена у неколико фаза, а, између осталог, реализовано је убацивање извиђачке групе у борбени распоред непријатеља и специјални десант у дубину распореда непријатеља, полагање речне минске препреке и спречавање напада непријатељских ратних бродова противбродским дејствима, ваздухоплов на припремама напада и ваздухопловна подршка.

Затим, учесници су приказали артиљеријску припрему напада, речни десант, попречно превожење борбене технике преко реке и увођење у борбу, напад на командни брод непријатеља, разминирање пловног пута, бродска, противбродска и пешадијска дејства на циљеве на копну и води и формирање понтонског моста и прелаз борбене групе преко моста.

Руководилац вежбе је био заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, а командант борбене групе начелник штаба прве бригаде Копнене војске пуковник Драган Радаковић.

Вежбу су са обале пратили и грађани тог дела Војводине.

Уочи почетка приређен је свечани дочек за председника Србије, а вежби су присуствовали и министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, генерални секретар председника Никола Селаковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Био је присутан и потпредседник Централне војне комисије Кине, генерал Џанг Јуосјао.

Потписан Споразум о примопредаји кинеске опреме Србији

Након вежбе је потписан споразум о примопредаји опреме коју је Кина донирала Војсци Србије.

Споразум су потписали начелник управе за планирање и развој Генералштаба ВС бригадни генерал Милан Поповић и начелник Канцеларије за међународно-војну сарадњу Централног војног комитета генерал мајор Си Гуовеј.

 

Извор: РТС, ТАНЈУГ

Нема Коментара

Поставите Коментар