ВУЧИЋ: ПОНОСАН САМ НА ВОЈСКУ СРБИЈЕ

ВУЧИЋ: ПОНОСАН САМ НА ВОЈСКУ СРБИЈЕ

ВУЧИЋ: ПОНОСАН САМ НА ВОЈСКУ СРБИЈЕ

Голубица, ПОНЕДЕЉАК, 29.07.2019.

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и руског амбасадора Александра Боцан-Харченка, присуствовао је данас приказу нових оклопно-извиђачких возила БРДМ 2МС, добијених од Руске Федерације, у касарни „Мија Станимировић” у Нишу.

присуствовао је данас приказу нових оклопно-извиђачких возила БРДМ 2МС, добијених од Руске Федерације, у касарни „Мија Станимировић” у Нишу.

Председник Вучић, је након приказа и обиласка средстава и војне опреме, истакао је да је веома поносан на Војску Србије, на људе који увек служе Србији и штите Србију.
– Поносан сам на ово што смо видели, на ових 10 возила БРДМ 2МС, модернизованих, које смо добили од Руске Федерације. Захвалио бих председнику Путину, министру одбране Шојгуу и амбасадору Боцан-Харченку на донацији. Ова потпуно модернизована возила смо добили на поклон од Руске Федерације, дакле нисмо ми платили модернизацију, све су Руси платили – нагласио је председник Вучић.

Говорећи о знчају добијених возила, председник Вучић је истакао да то нама драстично повећава оперативно-маневарске способности, као и ватрену моћ.

– Овде је приказано и шта наша памет ради. Ракетама „град“, од седам до 10 пута се убрзава излетање ракета из „Огањ“ система. То значи да можете брзо да испалите, страховито моћно пуњење и да се брзо склоните и побегнете непријатељској артиљерији. То је од великог значаја за нашу земљу. „Прва петолетка“ то производи и има још много тога да направи до краја ове и следеће године. Још једном бих захвалио нашим руским пријатељима, ми очекујемо још нешто од донација да стигне из Руске Федерације, као и још нешто што смо наручили и платили, као што су хеликоптери „летећи тенкови“ како би их многи назвали, пре свега Ми-35, али добићемо ми и Ми-17, можда најбољи транспортни хеликоптер. Ми ћемо их по потреби наоружати, а они се користе за превоз јединица, интервенцију тамо где је неопходно хитно реаговање. Ми смо купили потпуно два нова Ми-17 прошле године, а за нас је Ми-35 посебна атракција, верујем и за све људе у Србији.Та четити хеликоптера имају огромну ватрену моћ – истакао је председник Вучић.

Амбасадор Боцан-Харченко захвалио је председнику Вучићу за спремност за развој свеобухватних руско-српских односа.

– Поносан сам што сам данас овде, на догађају који сведочи о развоју наших односа и развоју односа у војно-техничкој области. Ова возила су поклон, а ми имамо у плану и наставак помоћи Русије за Републику Србију и планове развоја војно-техничке сарадње. Нагласио бих да и Русија и Србија имају интерес за развој сарадње у овој сфери која обухвата и техничку и војно-политичку па и политичку димензију, и ми разумемо да су модернизација, опремање и јачање војске неотуђив део заштите суверенитета сваке земље, у овом случају Србије, и Русија је спремна да помогне. Председник Путин сматра да је јачање војске од великог значаја за суверенитет земље. Желим да нагласим да ће ова сарадња помоћи и јачању одбрамбене способности Србије, а уз то и јачању безбедности у региону – нагласио је амбасадор Руске Федерације у Београду.
Према речима заменика команданта Копнене војске бригадног генерала Владете Балтића, који је командовао данашњим приказом, опремањем јединица Копнене војске савременим оклопно-извиђачким возилима БРДМ 2МС значајно се унапређују способности извиђачких јединица за прикупљање података о непријатељу, простору и времену на правцима употребе посебно ако се има у виду да су опремљени савременим опто-електронским средствима. Осим средстава за прикупљање података, овим возилима унапређене су маневарске способности подигнут степен балистичке заштите и повећана је ватрена моћ, па могу успешно да прате оклопне јединице на бојишту што је са досадашњим средствима било отежано.

Говорећи о карактеристикама возила БРДМ 2МС, уз осврт на упоредне карактеристике тог и претходног модела БРДМ 2МС, начелнк Одељења за планирање и развој у Команди Копнене војске пуковник Владан Д. Милосављевић нагласио је да, иако на први поглед делују као слична средства, суштинске разлике су огромне. Он је додао да је на возилу БРДМ извршена додатна баистичка заштита, на нивоу 3А, уграђен је дизел мотор од 150 коњских снага, па је добијен дупло већи радијус кретања, а сам систем управљања ватром је потпуно нов и постоје две нишанско-осматрачкес справе и због жиростабилисаности возила, из њега може да се гађа из покрета.

Десет оклопно-извиђачких возила БРДМ 2МС, представљених данас у Нишу, у складу са војно-техничким споразумом, договореним између председника Републике Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина, у Србију је стигло у уговореном року и без било каквих транспортних проблема.

Оклопно-извиђачко визило БРДМ-2МС намењено је за извиђање у свим условима на копну и на води. Купола са наоружањем је жиростабилисана и омогућава гађање и из покрета. Оклопљен је са чеоне стране оклопом дебљине 14 мм, са бочне стране оклопом дебљине 7 мм и са подне стране од 8 мм. Додатна балистичка заштита састоји се од 20 плоча дебљине 6 мм и омогућује заустављање метка 7,62 мм и 12,7 мм са свих страна. Предња страна оклопа штити од метка 14,5 мм на удаљености од 300 м. На поду возила постављен је противмински тепих, чиме је побољшана противминска заштита.

Наоружан је митраљезима 14,5 мм КПВТ чија је брзина гађаwа 600 метака/мин и 7,62 мм ПКТ са брзином гађања 700 метака/мин.
Систем за управљање ватром омугућава стабилизацију наоружања и нишанских справа приликом гађања, аутоматско праћење осе наоружања са осом нишанске справе, блокирање електропрекидача када се наоружање налази у положају небезбедног  отварања ватре и довођење наоружања у положај за попуну.

На возило је уграђена једна троканална панорамска стабилисана справа командира, која омогућује детекцију циља до 5 км дању и до 3.5 км ноћу, а распознавање циља по дану до 2.7 км и ноћу до 1.5 км. Поред ње, уграђена је и справа нишанџије, која је спрегнута са митраљезима КПВТ 14,5 мм и ПКТ 7,62 мм. Осим тога, возило поседује и 6 телевизијских камера, које члановима посаде омогућују осматрање у видном делу дана, за време падавина и у сумраку. Слика се приказује у црно-белој боји на 4 мулти-функционална панела.

Посада броји пет чланова, а то су командир, возач, нишанџија и два извидјача. Савлађује вертикални нагиб од 30 степени, а бочни 25 степени. Брзина кретања по асфалтном путу износи 90 до 100 км/х а по земљаним путевима 40 до 50 км/х. Радијус кретања износи 1500 км.
У нишкој касарни „Мија Станимировић, данас је приказан и део нових средстава и опреме јединица Копнене војске и Специјалне бригаде, као и део средстава из развоја српске наменске индсутрије.

Осим статичког дела, приказан је и практичан рад тенковске чете на маршу, артиљеријска батерија у току поседања елемената борбеног распореда и маршевска колона оклопно-извиђачке чете на оклопно-извђачким возилима БРДМ 2МС.

Такође, урађена је и додатна балистичка заштита на поду, а извршено је и доваривање одређених метаљних делова оклопа

Постављен је и гумено пластични тепих унутар возила, додао је он.

Пуковник Милосављевић је рекао да је замањен бензински мотор од 140 кс са дизел мотором од 150 кс, тако да сада може возило може уместо 750 да пређе 1.500 километара.

„Возила су модернизовали руски специјалисти који нам помажу да прегледамо комплете делова које смо добили. Осим тела возила сви системи су другачији, мотор је нов, мењач такође, има систем за пловљење, систем за управљаје ватром је промењен – постоје две нишанско – осматрачке справе, једна за командира, други за нишанџију. Купола је жиростабилисана, што значи да из овог возила може да се гађа из покрета“.

Објаснио је да је увезивањем оптоелектронике и панела који се налазе унутар воизла и система за управљање ватром обезбеђен аутотракинг, тако да када се изврши избор циља, долази до тзв. закључавање на циљу и буквално отвара ватру без даље нужне контроле од стране нишанџије.

Додаје да командир има неприкосновено право да у случају избора циља који је опаснији да преузме потпуно контролу или да самостално дејствује прекидајући контролу од стране нишанџије.

Милосављевић додаје да су борбени комплети однсно митраљеви остали исти као на старом моделу.

Уређај има навигацију тако да може да се планира рута и да се одреди позиција самог возила, додао је Милосављевић.

Током приказа представљени су и тенкови, затим запоседање положаја „Норама“, самоходним хаубицама, као и ново војно наоружање и опрема.

Учествовало је 13 тенкова М84 из 36. тенковског батаљона Копнене војске.

Како је речено са добијањем још 20 БРДМ2 биће могуће формирање батаљона, јединице велике могућности, што ће додатно повећати оперативну готовост Војске Србије.

Представљена је и универзална покретна станица за рачунање циља за гађање.

 

Извор: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар