Кинески полицајци у Новом Саду од јесени

Кинески полицајци у Новом Саду од следеће године

Кинески полицајци у Новом Саду од јесени

Голубица, ПЕТАК, 02.08.2019.

Потпредседник владе и министар полиције Небојша Стефановић најавио је данас да би на јесен у Србији могао да почне да се реализује пројекат заједничких патрола кинеске и српске полиције.

„Очекујем да се то догоди можда већ почетком октобра. Зависиће од припрема“, рекао је Стефановић новинарима.

Каже да је раније потписан меморандум и да на основу тога Кина, као одговорна земља, припрема своје полицајце да дођу у Србију и буду испомоћ нашој полицији.

„Ради се о полицајцима који неће примењивати полицијска овлашћења, већ ће помагати српским полицајцима у комуникацији са кинским држављанима, као и у комуникацији са нашим државним органима, како би њихова безбедност била већа на територији наше земље. Надам се да то можемо очекивати већ на јесен, ради се о сложеном пројекту“, рекао је Стефановић.

Министар истиче да Кина неће да пошаље било кога већ само оне који су за то спремни.

„Не могу сада да кажем број кинеских полицајаца, али то је нешто са чим Србија има искуство. На нашим границама су већ годинама припадници полиција Чешке, Словачке, Мађарске, Аустрије, у циклусима са 10 или 20 полицајаца који помажу око миграната. Такође, имамо 10 наших полицајаца на граници између Северне Македоније и Грчке“, каже министар.

Додаје да су на нашој граници турски полицајци, као помоћ за турске држављане који путују кроз нашу земљу, као и да наши полицајци патролирају у Црној Гори током летње сезоне.

 

Извор: РТВ

Нема Коментара

Поставите Коментар