ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „ШКОЛСКИ СПОРТСКИ ДАН“

ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „ШКОЛСКИ СПОРТСКИ ДАН“

ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „ШКОЛСКИ СПОРТСКИ ДАН“

Голубица, ЧЕТВРТАК 26.09.2019.

Преко 300 ученика из седам новосадских основних школа окупило се данас на Петроварадинској тврђави да учествује у манифестацији „Школски спортски дан“ коју организују Савез за школски спорт Србије и Савез за школски спорт Новог Сада. Ученике је на отварању манифестације поздравио члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин и пожелео им успешан спортски дан.

– Град Нови Сад препознаје значај школског спорта, желимо да што већи број деце укључимо у неки вид рекреације и да они сами схвате да је спорт више од надметања на терену, да он доприноси здравом развоју и одрастању. Овакве манифестације промовишу такве циљеве и зато их увек са задовољством подржавамо. Следеће године очекује нас Школска олимпијада и сигуран сам да ће се и том приликом наш град показати као добар домаћин– рекао је Огњен Цвјетићанин.

Mанифестацијa „Школски спортски дан“ се реализује у оквиру пројекта „Европска недеља спорта“ коју је иницирала Европска комисија, а чији је циљ развој спорта и физичке активности. Током ове недеље, организују се бројни спортски и едукативни догађаји у којима учествује преко 15 милиона учесника из 46 земаља Европе. Србија у пројекту учествује по други пут, организовањем манифестације „Школски спортски дан“ у Београду и Новом Саду где ученици основних школа имају прилику да учествују у спортским и културним радионицама и да кроз спорт, дружење и игру науче нешто више о историји свог града.

Извршни директор Олимпијског комитета Србије Дамир Штајнер је истакао да је важно што је Нови Сад, као Омладинска престоница Европе разумео важност и помогао реализацију пројекта у којем учествује најосетљивија узрасна категорија – основци.

-Подаци истраживања о бављењу спортом изван школе, код деце основношколског узраста су поражавајући и сви имамо обавезу да нешто урадимо како би се то променило. Ово је једна од активности које се спроводе у циљу популаризације спорта како би деца схватила да кроз спорт имају прилику да постану бољи људи, стекну нове пријатеље и израсту у здраве људе – рекао је Дамир Штајнер.

За ученике седам новосадских основних школа припремљене су забавне спортске радионице, полигони и игре, а туристички водичи ће се потрудити да их на занимљив и пријемчив начин ближе упознају са знаменитостима Петроварадинске тврђаве.

 

 

Извор: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар