Вучић обишао радове на Коридору 10 у Грделичкој клисури

Недеља, 2. септембар 2018, 15:12h извор: Новосадска ТВ

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на јужном краку Коридора 10, на деоници Горње Поље-Царичина Долина код Предејана. Вучић је заједно са потпредседницом владе и министарком грађевинарства Зораном Михајловић и в.д. директором Коридора Србије Зораном Бабићем, као и представницима медија, прошао трасом будућег аутопута.

Иначе, на траси Коридора 10 код Предејана почела је санација потпорне конструкције и у току је припрема шипова за дубоко фундирање будуће галерије, која ће додатно осигурати место на коме се обрушио потпорни зид 19. августа.
За тај посао ангажована је фирма, као подизвођач, „Интеграл“ из Републике Српске, која има искуства за рад на таквим теренима.
На тзв. косини 2 у току су радови на рашчишћавању терена од камења и дрвећа које се одронило, раде се приступни путеви у горњем делу косине и припремљен је део платформе за машину за бушење шипова.
Такође, разматрају се опције за уклањање оштећеног дела косине.
Косина изнад десне траке аутопута је дестабилизована испред тунела Предејане, где је у дужини од 50 метара дошло до оштећења потпорне конструкције и дестабилизације дела заштитне косине, чија је укупна дужина 725 метара.
У Грделичкој клисури завршене су три од шест деоница аутопута: Тунел Предејане, као и деонице 5 и 6 које су испред и иза тунела Манајле.
Приводе се крају радови на изградњи леве тунелске цеви у тунелу Манајле дужине 1.808 метара, док ће радови на десној тунелској цеви бити завршени у октобру ове године.
Завршени су и радови на осветљењу најдужег мост Врла дужине 644,4 метара, као и моста Дземен До дужине 521 метара.
Под асфалтом је око 23 километра аутопута.
На преостале три деонице степен физичке реализације је више од 90 одсто.
Суд части Инжењерске коморе Србије започео је истрагу ко је све и како пројектовао и препројектовао обезбеђивање брда код Предејана током градње дела Коридора 10, кроз Грделичку клисуру, где се три пута обрушио потпорни зид.
Пројекат за обезбеђивање косине 2 је мењан 11 пута.
Надлежно министарство поднело је против 16 инжењера пријаве захтевајући да им се одузму лиценце.
Извођач радова на том потезу је шпанска компанија Азви, а стручни надзор је поверен конзорцијуму „Лоуис Бергер“ и „Егнатиа Одос“.
Изградња Коридора 10 у Грделичкој клисури је почела радовима на деоници Горње Поље – Царичина Долина у другој половини 2013. године и предвиђено је да буду завршени до краја 2018.
Укупна дужина аутопута кроз Грделичку клисуру је око 26 км, а састоји се од две деонице: Грделица – Царичина Долина од 11,8 км и Царичина Долина – Владичин Хан од 14,3 км.
У Грделичкој клисури су, поред два велика тунела изграђене и четири велике петље, као и 33 моста укупне дужине 5,7 км.
Радови се финансирају из зајма Европске инвестиционе банке, а укупна уговорена вредност радова је 234,18 милиона евра.

Важно да пут буде безбедан, биће на време

Вучић је изјавио да је важно да пут буде безбедан, а биће, уверен је, и завршен на време, у складу са уговором који је потписан-
Он је захвалио грађевинцима који су прихватили да наставе да раде и заврше изузетно захтеван посао на деоници о којој се само причало, а 70 година ништа није учињено.
„Ово је изузетно важан пут, жила куцавица за југ Србије“, рекао је Вучић.
Поручио је да верује да ће радови бити успешно завршени, а становницима југа Србије да очекује да ће до краја године моћи да објави да на југ Србије долази и један велики инвеститор, светски позната компанија, те да онда са развојем југа више неће бити проблема.
Кад је реч о радовима, Вучића су грађевинци обавестили, а он пренео новинарима, шта намеравају да раде како би решили проблем косине на тој деоници.
„Брдо иза нас мора да се сруши, то је 300.000 кубних метара земље, постоји и проблем са потпорним зидом који се закачио за гребен, па минери имају проблем“, рекао је Вучић.
Последњих 10 дана смо, констатовао је, водили најбруталнију кампању против оних који су овде радили.
„Прво себи пуцамо у обе ноге, па се после сетимо да морамо да радимо“, истакао је Вучић и захвалио грађевинцима и путарима на посвећености с којом изводе тешке радове.
Ови људи су, каже, ући у историју јер су прокрчили и направили најтежи аутопут кроз Србију, а поређења ради навео је да је 30 километара пута кроз Грделицу као 200 – 250 км кроз Војводину.
„И ово ћемо да савладамо и победимо“, рекао је, а по питању рока завршетка приметио да је план до краја године, па ако и не буде, и ако буде до краја јануара, никоме круна с главе неће пасти.
„Најважније је да буде сигурно и да људи могу да рачунају на безбедност, а ми ћемо их држати за рече и у оквирима којима су уговором обавезани“, рекао је Вучић.

 

Извор: Танјуг

Повезане објаве